به گزارش خبرنگار بشری، مرتضی ضرابی در نشست با خبرنگاران استان هرمزگان که با هدف تشریح آخرین دستاوردها و کاربردهای سلولهای بنیادی در درمان برگزار شد، گفت: در حال حاضر امکان جمعآوری تمام منابعی که در آنها سلول بنیادی وجود دارد، فراهم است.
وی ادامه داد: سلولی بنیادی است که به طور همزمان قدرت خودنوزایی داشته و بتواند با سلولهای دیگر تمایز پیدا کند، دو نوع سلول بنیادی داریم که شامل خون ساز و غیرخون ساز است.
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای رویان عنوان کرد: افرادی که دارای بیماریهای خونی هستند میتوانند از پیوند سلول بنیادی خون ساز استفاده کنند، همچنین در تمام بیماریهایی که سلول از بین رفته میتوان از سلول بنیادی برای درمان استفاده کرد.
ذخیره سازی ۲۲۰ هزار نمونه خون بندناف در کشور
وی با اشاره به بانک خون بندناف و سلولهای بنیادی اظهار کرد: خون بندناف سرشار از سلولهای بنیادی است که ۲۰ تا ۳۰ سال قابل نگهداری است؛ در بانک خون بندناف عمومی، خون اهدا شده برای عموم بیماران قابل استفاده است، در این بخش 5 هزار و ۱۰۰ نمونه ذخیره داریم.
این مسئول ادامه داد: در بانک خصوصی یا خانوادگی، نمونه برای خود خانوادهها نگهداری میشود که تاکنون بیش از ۲۱۵ هزار نمونه ذخیره سازی شده و سهم هرمزگان، سالانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ نمونه است، هزینه اولیه آن ۱۰ میلیون و هزینه شارژ سالانه ۵۰۰ هزار تومان بوده که البته قابل پرداخت قسطی است، به خانوادههایی که بیماری ژنتیکی دارند توصیه میشود، حتما ذخیره سازی داشته باشند.
انعقاد تفاهمنامه با دو کشور برای راهاندازی بانک خون بندناف
وی اظهار کرد: بزرگترین بانک خون در سطح منطقه متعلق به ایران است و حتی از کشورهای اروپایی هم نمونههایی برای نگهداری به کشور ما ارسال شده، در اقلیم کردستان عراق هم دفتر داریم و از کشورهای همسایه هم برای راهاندازی بانک خون بند ناف در آنجا درخواست داریم و برای عراق و قزاقستان تفاهمنامه منعقد شده است.
ضرابی تصریح کرد: فرآیند نگهداری خون بند ناف در رویان کاملا بومی است و همین باعث شده از کشورهای همسایه برای درخواست همکاری داشته باشیم، در سراسر کشور ۱۵ دفتر نمایندگی داریم.
کمک به درمان ۱۲۰ کودک دارای فلج مغزی با سلولهای بنیادی
وی با اشاره به استفاده از سلولهای بنیادی محیطی اظهار کرد: در ایم حوزه تاکنون یکهزار و ۵۰۰ نمونه ذخیره سازی و ۷۰۰ پیوند انجام شده است.
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای رویان، کمک به درمان ۱۲۰ کودک دارای فلج مغزی را از دستاوردهای استفاده از سلولهای بنیادی برشمرد و گفت: هرمزگان در این حوزه همراهی خوبی داشت، تاکنون فاز یک و دو آن انجام شده و امسال هم فاز سوم آن به اتمام میرسد و امید میرود در آینده نه چندان دور از سلول درمانی برای کودکان فلج مغزی به صورت رسمی استفاده شود.
پالایشگاه محصولات زایمانی برای اولین بار در ایران راهاندازی میشود
وی با اشاره به بهرهبرداری از پالایشگاه محصولات زایمانی تا پایان سال در پارک علم فناوری اظهار کرد: علاوه بر بندناف، ضمائم دیگری هم از رحم خارج میشود که میتوان از آنها استفاده کرد، پیشبینی میشود بیش از ۲۰ محصول در این حوزه قابل فرآوری است و این ایده برای اولین بار در دنیا مطرح شده است.
این مسئول عنوان کرد: هر فردی که تطابق ژنتیکی داشته باشد میتواند از نمونههای خون بندناف استفاده کند که شامل افراد غیرخویشاوند هم میشود.
وی درباره شبیهسازی در موسسه رویان گفت: شبیهسازی از این نظر اهمیت دارد که بتوان از این دانش در حفظ و تکثیر گونههای مختلف، اصلاح نژادی و حفظ نژادهای برتر و حتی نیازهای دارویی استفاده شود، بعد از همانندسازی گوسفند در حیواناتی مانند گاو و بز هم امتحان شده است.
ضرابی اظهار کرد: براساس بررسیهای انجام شده، بین نژادها و قومیتهای مختلف در کشور قرابت ژنتیکی وجود دارد؛ اما بهترین حالت این است که از خود قومیتها استفاده شود.
جمعآوری سلولهای بنیادی ریشه دندان در کشور آغاز میشود
وی ادامه داد: با آغاز شبیهسازی این موضوع از نظر اخلاقی هم بررسی و براساس استفتاء صورت گرفته از رهبری در سال ۸۱ موافقت با این موضوع اعلام شد، البته تاکید شده که ساختن قطعات یدکی انسان نباید به ساخت انسان منجر شود و شبیهسازی انسانی خط قرمز ما است.
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای رویان درباره جمعآوری سلول بنیادی از ریشه دندان گفت: این سلولها به طور عمومی در دندان شیری و عقل و یا دندانهایی که جراحی میشود، قابل جمعآوری است و بزودی ارائه خدمات در این بخش آغاز میشود؛ البته دندان حتما باید توسط پزشک کشیده شود.
بخش سلولهای بنیادی هرمزگان به ۲۵ میلیارد اعتبار نیاز دارد
احمد زاهری هم در این نشست، گفت: برای داشتن خدمات تخصصیتر در حوزه ناباروری و سلولهای بنیادی، ساختمانی با ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است و برای تکمیل به ۲۵ میلیارد تومان نیاز دارد.
رئیس جهاد دانشگاهی استان هرمزگان با اشاره به بخشهای مختلف جهاد دانشگاهی عنوان کرد: در حوزه آموزش، پژوهش، فرهنگی و مرکز رشد فعالیتهای مختلفی درحال انجام است.