به گزارش بشری، ابراهیم رستم گورانی از جشن نوروز دریا بهعنوان میراث فرهنگی مشترک ساحل نشینان خلیج فارس و یکی از آیینهای کهن در بین جامعه دریاورزان جنوب کشور یاد کرد.
وی ادامه داد: از روزگار باستان تاکنون، مردمان ساکن کرانههای دریای پارس به ویژه ساکنان جزیره جهانی قشم از گاهشماری دریایی منحصربفردی استفاده میکردهاند که تنظیم کننده معیشت و سبک زندگی آنان با طبیعت و اقلیم دریایی این منطقه، بوده است که مهم ترین پیام این آیینها، تجلیل از دریا، طبیعت و زندگی است.
مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی منطقه آزاد قشم بیان کرد: توسعه “گردشگری رویداد” میتواند نقش مهمی در معرفی و حفظ جشنهای آیینی مانند “نوروز دریایی” ایفا کند.
وی خاطرنشان کرد: با تقویت بنیانهای مردمی صنعت گردشگری، میتوانیم از گاهشماری دریایی و آیینهای مرتبط با آن، به عنوان ابزاری برای توسعه اقتصادی و اجتماعی مناطق ساحلی استفاده کنیم، بدون اینکه به محیط زیست و فرهنگ بومی منطقه، آسیب برسانیم؛ این رویکرد، نه تنها به نفع جوامع محلی است، بلکه به توسعه پایدار در سطح منطقهای و جهانی نیز کمک میکند.
رستم گورانی افزود: این رویداد از اوایل دهه هشتاد خورشیدی تاکنون به جز سال های اپیدمی کرونا، تابستان هرسال، به صورت پویا و پرشور برگزار شده است.
نوروز دریا ۱۵ شهریور در قشم برگزار میشود
وی افزود: در این دو دهه، مدیریت میراث فرهنگی و گردشگری منطقه آزاد قشم نیز همواره یاری رسان جوامع محلی بوده تا آیینهای دریایی خلیج فارس بهویژه جشن نوروز دریا را به صورت مستمر و سالانه برگزار کند.
این مسئول خاطرنشان کرد: امسال نیز بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته و دغدغهمندیهای ستودنی فرهنگ دوستان، نوزدهمین جشنواره “نوروز دریا” از ساعت ۹ تا ۲۴ پنجشنبه /پانزدهم شهریور ماه/ بهعنوان نخستین رویداد جشنواره تابستانه جزیره جهانی قشم به میزبانی بندر سلخ برگزار میشود.
وی ادامه داد: با ابتکار عمل و همگرایی جامعه محلی، فعالان صنعت گردشگری و همافزایی جامعه فرهنگ و رسانه، این دوره از جشنواره، هم دارای سطح کیفی بهتر، برنامه محتوایی متنوعتر و همچنین رویکردی متفاوتتر نسبت به دورههای گذشته خواهد بود.
نوروز دریا پل ارتباطی قشموندان با گذشته خود است
گورانی اهداف برگزاری جشنواره نوروز دریا را باززنده سازی دانش بومی گاهشماری اقلیمی، پاسداشت فرهنگ و سنت مردمان جزیره جهانی قشم برشمرد.
وی تصریح کرد: بندر سلخ با همت دهیای و شورای اسلامی این روستای ساحلی در زمره مراکز مهم پاسداری از میراث ناملموس جزیره جهانی قشم محسوب میشود؛ زیرا جامعه محلی و فعالان گردشگری آن، مشارکت موثری برای باززندهسازی میراث گذشته خود دارند.
مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سازمان منطقه آزاد قشم با تاکید کرد: “نوروز دریا” و آیینهای مشابه آن، همچون پلهایی هستند که ما قشموندان امروزی را به گذشته و هویتمان متصل میکنند.
وی گفت: حفظ این سنتها، نه تنها به معنای پاسداری از این میراث مشترک بشری است، بلکه تضمینی برای پایداری جوامع ساحل نشین و ارتباط احترام آمیز آنها با طبیعت است؛ بر همین اساس، همه ما مسئولیت داریم تا این سنتهای فرهنگی ارزشمند را برای نسلهای آینده حفظ کنیم.