به گزارش خبرنگار بشری، ظهر روز گذشته بود که صدای انفجار در بندرعباس شنیده شد و پس از آن اعلام شد که بندر شهید رجایی دچار حادثه شده است.
این انفجار مهیب و آتشسوزی ناشی از آن بهاندازهای بود که بیش از ۷۰۰ مصدوم و همچنین ۱۸ فوتی برجای گذاشت و آتش هنوز به طور کامل خاموش نشده؛ همچنین به دلیل آلودگی هوا و احتمال وجود دودهای سمی ناشی از انفجار، امروز بندرعباس تعطیل شد.
این حادثه از ابعاد مختلف قابل بررسی است اما یکی از نکات قابل توجه و بسیار اساسی مبادلات تجاری و بندری است؛ این بندر به دوازه طلایی ورود به جهان معروف است و ۹۰ درصد بارگیری کالاهای کانتینری کشور نیز در آن انجام میشود.
همچنین حجم بالایی از ترانزیت کالا و عملیاتهای نفتی و غیرنفتی در آن انجام میشود و بنابراین آسیب به آن حتی اگر در یک بهش و زون باشد، آسیب جدی به اقتصاد کشور خواهد بود.
بندر پارسیان در عرض پنج روز آماده خواهد شد
باتوجه به اهمیت موضوع و کاهش ریسکهای امنیتی، افزایش ظرفیت و بهبود کارایی، تا عادی شدن شرایط میتوان از طرح عملیاتی جایگزین استفاده کرد و بندر پارسیان برای این کار گزینهای مناسب است.
وجود سیستم جامع امور گمرکی، استقرار سیستمهای سازمان بنادر، امکان اسکان موقت گارد بنادر، پلیس و سایر نهادهای مورد نیاز، دارا بودن ۳ پست اسکله با درافت ۱۶ متر، وجود جرثقیلهای ۲۰۰ تنی بوم خشک قرارگاه خاتم ازججمله ویژگیهایی است که در این بندر وجود دارد.
پرسنل گمرک و سازمان بنادر که درحال حاضر فاقد تجهیزات هستند میتوانند به صورت مامور و شیفتبندی در پارسیان حضور پیدا کنند، امکان اسکان و پذیرایی هم توسط منطقه ویژه اقتصادی برای آنان فراهم است.
باتوجه به کارشناسیهای صورت گرفته، در طول پنج روز این امکان وجود دارد که بندر پارسیان وارد فاز عملیاتی شود.
صرفا برخی امکانات برای این کار لازم است که چهار دستگاه ریچاستاکر، کشنده و لیفتراک ازجمله آنها به شمار میرود که ریچاستاکرها از طریق دریایی براحتی قابل انتقال هستند.
انفجار در بندرشهید رجایی، موقعیتی بحرانی ایجاد کرد و یکی از گزینههای مدیریت بحران استفاده از ظرفیتهای موجود برای بهبود اوضاع است و باتوجه به آسیب جدی به بخشی از امکانات، تجهیزات و زیرساختها، جایگزینی آنها در کوتاه مدت و به صورت آنی ممکن نیست؛ از این رو بندر جایگزین پارسیان میتواند گزینهای مناسب برای مدیریت این بحران باشد.